Waarom testen op  Levershunt

Onze puppen worden allemaal getest op Levershunt (portosystemische shunt)

 

Portosystemische shunt

Een aangeboren afwijking die voorkomt bij verschillende rassen waaronder de Cairn Terrier  is de portosystemische shunt. Sinds 1991 wordt een groot aantal Cairn Terrierpups op deze afwijking getest. Jaarlijks komt dit neer op zo`n 300-400 pups (ca 90% van de geboren Cairn Terriers met stamboom). Gebleken is dat ca. 1% van de pups de afwijking heeft

Wat is een Portosystemische shunt?

Om de afwijking ‘portosystemische shunt’ te begrijpen is het van belang te weten hoe de situatie bij een gezonde hond is. Al het bloed, dat afkomstig is uit de maag, de darmen en andere buikorganen, verzamelt zich in de poortader, die in de lever uitmondt. Met dit bloed worden alle stoffen, die in de darmen worden opgenomen, naar de lever vervoerd. Naast nuttige voedingsstoffen worden uit de darmen ook uiterst giftige stoffen in het bloed opgenomen. De lever heeft als taak de giftige stoffen uit het poortaderbloed te verwijderen, zodat die niet in het lichaam kunnen binnendringen.
Een portosystemische shunt is een bloedvat dat de poortader verbindt met de achterste holle ader, die naar het hart loopt. Zo’n shunt is normaal niet aanwezig, het is dus een extra aangelegd bloedvat. Zo`n bloedvat kan in (intrahepatisch) of om (extrahepatisch) de lever heen liggen. Over het algemeen worden intrahepatische shunts meer gezien bij grotere rassen zoals de Ierse wolfshond, Berner Sennen honden en Hovawarts terwijl bij Cairn Terriers meestal extrahepatische shunts gevonden worden. Dit is overigens niet altijd het geval.

Verwacht wordt dat de achterliggende oorzaak varieert tussen de twee types shunt. In het geval van een intrahepatische shunt gaat het om een embryonaal bloedvat wat ten tijde van de ontwikkeling van de foetus een belangrijke functie heeft. Dit bloedvat zorgt ervoor dat het zuurstof- en voedingsstofrijke bloed direct wordt getransporteerd naar vitale organen als de hersenen en het hart. Na de geboorte hoort dit bloedvat binnen enkele dagen te sluiten. Wanneer dit niet het geval spreekt men van een intrahepatische shunt.

In het geval van een extrahepatische shunt wordt er een extra bloedvat aangelegd tijdens ontwikkeling.

Gezonde lever Intrahepatische shunt Extrahepatische shunt
     

Het gevolg van beide types shunt zal duidelijk zijn en verschilt dus niet onderling: het poortaderbloed stroomt grotendeels door de shunt buiten de zuiverende functie van de lever om naar de achterste holle ader. Daarmee komen ook de giftige stoffen vanuit de darmen direct in het lichaam terecht. Bovendien werkt de lever niet goed omdat er veel minder bloed dan normaal in de lever aankomt.

Onder deze giftige stoffen is ammoniak een van de grote boosdoeners. Ammoniak komt vrij bij het afbreken van eiwitten in het darmstelsel. Door een niet goed functionerende lever stapelt ammoniak zich op in de hersenen. Op ten duur veroorzaakt dit zeer ernstige neurologische verschijnselen.

Bij de aankoop van uw pup kunt u de onderzoeksresultaten inzien over de uitslag van de universiteitskliniek te Utrecht.

 

.


DSCN3850
Rastandaard Cairn Terrier

Wil jij weten wat een rasstandaard Cairn Terrier is?

Lees aan welke punten een rasstandaard Cairn Terrier moet voldoen


Universiteitskliniek Utrecht

.


Hartruis controle bij pups

.


Puppiesgetest op levershunt en hartruis